De voetbalbond van Kameroen vreest dat de wedstrijden van het nationale voetbalteam op het WK voetbal in Brazilië zijn gemanipuleerd.
De bond (Fecafoot) meldt op zijn website dat het de eigen ethische commissie opdracht heeft gegeven onderzoek te doen naar beschuldigingen van matchfixing in de groepsfase en dan met name de wedstrijd tegen Kroatië. Kameroen verloor alle groepsduels, de nederlaag van 4-0 tegen Kroatië was er een van.
Voorzitter Joseph Owona van Fecafoot laat in de verklaring weten dat liefst zeven internationals betrokken zouden zijn bij de wedstrijdfraude. “We doen er alles aan om deze onverkwikkelijke zaak zo snel mogelijk op te helderen. We benadrukken dat onze voetbalbond in zijn 55-jarige bestaan nooit iets te maken heeft gehad met matchfixing of andere vormen van fraude.”
Matchfixer uit Singapore
Media in Kameroen meldden dat een verhaal in het Duitse blad Der Spiegel aanleiding is voor het onderzoek. Daarin wordt een matchfixer uit Singapore opgevoerd die de uitslag van het duel met Kroatië juist voorspelde en ook wist dat in de eerste helft een speler van Kameroen met rood van het veld zou worden gestuurd.
Alex Song werd inderdaad voortijdig naar de kant gestuurd nadat hij de Kroatische aanvaller Mario Mandzukic in de loop hard op de rug had geslagen. De middenvelder kreeg daarvoor een schorsing van drie wedstrijden.
Onderzoek naar uitschakeling
De uitschakeling van Kameroen kwam hard aan in het Afrikaanse land. De nationale ploeg verloor in Brazilië ook met 1-0 van Mexico en met 4-1 van Brazilië. President Paul Biya kondigde een onderzoek aan naar het debacle. Hij eiste binnen 1 maand een rapport over "de oorzaak van de roemloze campagne van de 'Ontembare Leeuwen' op het WK van 2014.''
De voetbalploeg van Kameroen liet al voor het WK van zich horen door het vertrek naar Brazilië met bijna 24 uur te vertragen omdat ze meer geld wilden van de nationale bond.
Ghanese voetbalbond ook verdacht
Eerder in het toernooi waren er al aantijgingen rondom omkoping richting de Ghanese voetbalvond. Die zou bereid zijn geweest de nationale ploeg te laten uitkomen in vriendschappelijke wedstrijden waarvan de uitslag zou worden beïnvloed.
Het beïnvloeden van sportwedstrijden, het zogenoemde matchfixing, is een groot probleem waarvan de omvang de laatste jaren steeds duidelijker is geworden. De georganiseerde criminaliteit gebruikt het wedden op sportwedstrijden om geld wit te wassen.
In het afgelopen voetbalseizoen in Europa zou er in 110 duels sprake geweest zijn van matchfixing, volgens onderzoeksorganisatie Federbet. In een rapport dat begin juni is aangeboden aan het Europees Parlement in Brussel, worden liefst 460 wedstrijden uit het afgelopen seizoen genoemd waarbij het vermoeden bestaat dat ze zijn gemanipuleerd.
Lees ook
Ghana stuurt vliegtuig met 3 miljoen dollar aan cash voor spelers
WK-pool en de fiscus: let op prijzengeld boven 454 euro
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl